Hogyan legyek kiegyenSÚLYOZOTT túlélő?

Hogyan legyek kiegyenSÚLYOZOTT túlélő?

A cikk játékosi javaslatra, igényre reagálva született meg. Messze nem teljes, nem 100%-ig felel meg bárkinek, mindenkinek, hiszen sok különféle build van, mindenkinek egyedi a játékstílusa.

Egy kis segítséget viszont adhatunk, hogy saját magatok ki tudjátok alakítani a számotokra megfelelő felszerelést.

Kezdjük az alapokkal.

A játékban majdnem minden felvehető cuccnak van súlya. Fegyverek, páncélok, étel-ital, kemikáliák, junk, ammo, planek. Amik jelenleg nem nyomnak semmi: bobbly pin, holotapek, a note-ok közül a quest cuccok, jegyzetek, misc-ben kulcsok quest dolgok. Szóval rengeteg dolgot lehet felszedni, de mindennek ára van  súlya van.

Azt, hogy mennyit vihetünk magunkkal jelenleg 1500 font-ban határozták meg. De nevezzünk inkább kiló-nak, számunkra ez egyszerűbb és nincs is különbség benne, hogyan nevezzük.
Tehát 1500 kiló amit a karakter az Inventory-ban tarthat. De ez az abszolút maximum, nem az amit ténylegesen el is bír.

A Carry capacity (Teherbírás) mutatja meg azt, hogy adott karakter mekkora terhet képes cipelni. Ezt túllépve a karakter “Túlterhelt” lesz. Ilyenkor nem képes futni, nem gyors utazhat (sehova, saját Táborba se) és ha meghal akkor sem jelenhet meg akárhol, csak pl. a Vault 76, saját/csapattárs Táborában vagy Sátránál. Továbbá “Túlterhelve” való mozgás folyamatosan szívja le az AP értéket.

Kezdő karakter Teherbírása: 155 kg, ami minden Strength (Erő) pont megszerzése után +5 kg növekszik.

Ezt a limitet számos dolog módosíthatja pluszba és mínuszba. Ezekről a cikk vége felé egy összefoglalót találsz, én most egy általános tanácsot fogok a továbbiakban megfogalmazni, hogy mit érdemes és hogyan.

Menedzseld magad!

A játék elején mindent, de mindent fel szokás szedni. Én is ezt csináltam. Aztán félúton ,az első Küldetéshez szembesültem vele, hogy a karakter mászik mint egy csiga, tehát Túlterhelt lett.

Igen valóban érdemes gyűjtögetni, hisz Survival Game-ben ez a túlélést jelenti, de kezelni is kell a dolgokat, válogatni és megszabadulni a feleslegtől.
Karakterenként van egy 800 kilót tárolni képes Ládánk. De a ládára nem hat semmi súly befolyásoló effekt, az a tiszta súlyát nézi mindennek.

1: Bontsd el amit nem használsz és már nem is fogsz.
Fegyverek, páncélok és a módosítások teszik ki a terhelés nagyobb részét. A nehéz fém páncélok vagy nehéz fegyverek a legbrutálisabbak. Egyesek 20 kiló körül is nyomnak. Csak annyit tarts magadnál tartósan amennyit használsz. Játék elején még gond lesz a lőszerrel, ezért közelharci fegyvert is használj, és mondjuk 2-3 nem nehéz fegyvert. Shotgun, Hunting rifle és Pipe gun-okhoz lehet leggyakrabbban lőszert találni. Nem érdemes sok különböző típusú fegyvert használni, melyekhez különféle töltények passzolnak, mert az nagyon megnehezítheti a dolgunkat.
A többi fegyvert bontsd szét bármelyik munkapadon. A Junk kevesebbet nyom és közben a karakternek van esélye, hogy megtanul egy módosítást. Páncélokkal ugyan ez a helyzet, egy szettet hordj. Ha olyat találtál amit még nem vehetsz fel és jobb lesz mint a jelenlegid akkor tárold el a ládádban. A többit bontsd szét. A számodra felesleges Legendary tárgyakat zúzd össze vasútállomásokon a géppel. Igazi értéke lv50 felett van az ilyeneknek.

2: Tervrajzok, módosítások.
A craftoláshoz tervrajzok kellenek, de ezeket nem kell magadnál tartanod. El kell olvasni őket, ekkor a karakter elhasználja őket. 0,2-0,5 kiló egy terv, sok kicsi sokra megy. Az általános tervek nem érnek pár kupaknál többet, ha már ismered akkor nyugodtan dobd el. Az időszakos eventek tervei már érnek valamit, valamint van pár ritka terv, de ezeket játék elején nem valószínű, hogy megszerzed. A módosítások súlya 1 kiló körül van, én vagy eldobom vagy lezúzom őket, mivel ha kell akkor rászerelem munkapadon a megtanult tervből.

3: Lőszer.
Lőszereket nem vesznek meg a robot árusok, más játékosnak el lehet adni Vendor machine-ből, de az addig a Stash Box-ot terheli. Amit nem éri meg egyáltalán magadnál tartani: Missle, Mini nuke, 40mm Grenade, Harpoon, Railway spike. Mind sokat nyomnak, nem igen használja őket senki.
A Frag, pulse, plasma stb Gránátokat és Aknákat megveszik a Robotok, ha kibírod, hogy elvidd egy állomásra őket akkor add el.

4: Gyógyszer, kaja, ital, drogok.
Én személy szerint nem használok drogokat a játékban, ezeket eladom. RadX-et szintén, mivel blokkolja a mutációkat. Dirty water nehezebb mint a többi. Ha lehet csak Tisztított vizet tarts magadnál. Romlot kaját dobd el, hacsak nem olyan builded van aminek mindegy, hogy beteg-e.
Traveling Pharmancy perket használva csökkent a gyógyszerek súlya, igy a stimpackok nem fognak gondot okozni. Alapból 100 db stimpack 100 kiló lenne (Durva mi?!). Olyan 50-50 Stimpackot, Radawayt és vizet szoktam magamnál tartani.

5: A Junk kezelése.
Ha Fallout 1st előfizető vagy jár egy Scrap box nevű láda ami végtelen mennyiségben tárolja a junkot, elemeire bontott állapotban. Ha nincs ilyened akkor nagy odafigyeléssel jól kezelhető a dolog.
Bontsd le a Junk itemeket, alkotó elemeire bontva kevesebbet nyomnak. Tinker workbenchen tudsz belőlük egységcsomagokat csinálni (Bulk), ezek még kevesebbet nyomnak egyes esetekben (viszont gyártásukhoz kell az adott junk alapanyag + Plastic).

6: Teherbírás, Erő buffolása.
Vannak olyan fogyasztható dolgok amik ideiglenesen segítenek, hogy több cuccot bírjon el a karakter.
– Alkoholok: Számos alkohol biztosít +1 Erő-t, de könnyű függőségbe kerülni.
– Bobblehead: Strength: +2 Erő-t adó bólogatós figura.
– Drogok: Buffout, Buffats, Day Tripper, Psychobuff, x-cel. Hasonlóan az alkoholokhoz.
– Ételek: Stingwing, Deathclaw, Radstag, Radtoad, Ant húsok sütve Teherbírás bónuszt adnak.

Remélem nem hagytam ki fontos dolgot és nem írtam most le bődületes hülyeségeket 😀

Kiegészítés: Ha fegyvereket tàrolsz a Stash-ben akkor érdemes levenni róla a módosításokat. Ezáltal csökken a súlyuk. Páncélok esetében is érvényes ez, annyi különbséggel, hogy a Light/ultra light build módosítást érdemes rajta hagyni vagy rátenni.

Összefoglalásként,  a saját módszerem:
Nem tartom magamnál a junkokat állandóan, Scrap boxom van.
Perkekből a lőszer csökkentést használom, vegyes Secret Sercvice armorral játszok, ezek súlya ugyan több a Weightless legendaryknál, de könyebbek pl. a combat armoroknál.
4 fegyvert hordok magammal, van Fegyverek súlyát csökkentő legendary páncélom.
Hátizsákomon az Aid cuccok súlyát csökkentő módosítás van.(+60 teherbírás és 90% aid súly csökkentés)

Ha vannak olyan hatások amik ugyan azt a tárgy típus súlyát csökkentik akkor összeadódnak, de sosem lehet valaminek 100%-al csökkenteni a súlyát. 90% a max (5x fegyverekre 20%-os súly csökkentést adó effekt 90%-ban maximalizálódik).

Hátizsákokról röviden (ha részletesebben akarsz róluk tájékozódni akkor olvasd el ezt a cikkünket is: Mindent a hátizsákokról):

A Kis Hátizsák (Small backpack) +5/10/15/20/25/30 plusz terehbírást ad.
A Normál hátizsák, ami ugye a The Order of the Tadpole küldetésben szerezhető (magáról a küldetésről szintén a hátiszákos cikkünkben írtunk): +10/20/30/40/50/60 plusz teherbírást biztosít.
Hátizsák módosítással (High Capacity Mod) a Normál hátizsák bónusza duplázható.
Raiderek árulnak olyan módosítást ami 90%-al csökkenti a kemikáliák súlyát.
Settlerek pedig olyat, ami az Ételek és italok súlyát, szintén 90%-al.

Fegyverek és páncélok:

3*-os Legendary fegyvereken megjelenhet az a képesség amivel az adott fegyver súlya 90%-al csökken.
A +1 Erőt adó fegyverek szintén +5 kg-t is adnak.
Páncélok közül a Weightless páncélok súlya roppant kevés.
Az Unyelding páncélok minden értékre +3-at adnak (Egészséget kivéve), alacsony életerő esetén, halmozódik!
3*-os páncélok 3. képessége lehet: Lőszer, Fegyver vagy Aid cuccokra 20% súlycsökkentés. Ezek is összeadódnak, ha azonosak.

Továbbá páncéloknak vannak olyan módosításaik amik csökkentik a súlyukat, illetve növelik a Teherbírást.
Pocketed: Plusz zsebek a páncélon +5 teherbírás kar és láb, +10 torzo páncélon.
Deep Pocketed: Mély zsebek. +10 teherbírás kar és láb, +20 torzo páncélon.
Lighter Build: Csökken a páncél súlya és bónusz AP-t is ad.
Ultra-light Build: A Lighter build súlyának is a fele és több bónusz AP.

Tehát egy Weightless Deep-pocketed páncél tulajdonképpen 0 súlyú lehet sőt pluszban teherbírást is ad. (Negatív súly? :D)

Perk kártyák

Számos kártya rendelkezik direkt súly csökkentő hatással. Ezek csak a karakterre vannak hatással, a Stash box-ra nem!

Erő (Strength) kártyák:
– Bandolier: A sima lőszerek súlyát csökkenti 45/90%-al
– Bear Arms: Nehézfegyverek súlya csökken 30/60/90%-al.
– Martial Artist: Kézifegyverek súlya 20/40/60%-al csökken.
– Ordnance Express: Robbanóanyagok (Gránátok, aknák) súlya 30/60/90%-al csökken.
– Pack Rat: A junk-ok súlya 25/50/75%-al csökken.
– Scattershot: Sörétes puskák súlya csökken 30/60/90%-al.
– Strong Back: 10/20/30/40 plusz teherbírás.
– Sturdy Frame: A páncélok súlya 25/50%-al csökken.
– Travelling Pharmancy: Minden kemikália súlya csökken 30/60/90%-al. (Drogok, stimpackek, radaway, radX)

Inteligencia(Intelligence) kártyák:
– Battle Included: Energiafegyverek lőszereinek a súly 30/60/90%-al csökken.
– Portable Power: Minden Power Armor darab és váz súlya csökken 25/50/75%-al

Mozgékonyság(Agility) kártyák:
– Packin’ Light: Pisztolyok súlya 25/50/75%-al csökken.
– Thru-hiker: Ételek és italok súlya csökken 30/60/90%-al.

Valamint azok a perkek amit Erő-t növelnek, közvetetten növelik a teherbírást.
Radicool: Magas Sugárfertőzöttség esetén max +5 Erő-t ad.
Solar Powered: Játékbeli időben 06:00-18:00 között 1/2/3 + Erőt ad.

Mutációk

A mutációk főleg a főértékek befolyásolása révén hatnak ki a karakter teherbírására (a mutációkról részletesebben ebben a cikkünkben írtunk: Mutációk Mibenléte, avagy bennem van az X!).

Bónuszt ad:

– Marsupial: +20 Teherbírás (és magasabbra is ugrik a karakter)
– Herd Mentality: Csapatban játszol akkor +2 minden tulajdonságodra, viszont ha egyedül vagy -2. Kétélű a dolog.

Hátrányos:
– Bird Bones, Eagle Eyes, Egg Head: Mindegyik negatív irányba módosítja az Erő-t

5 1 vote
Article Rating
Oszt meg másokkal
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
<<< MENÜ
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x